Belajar Dari Cawan...dan Kopi!

video

Walau setinggi bulan pon kejayaan kita,
Walau harta bertimbun-timbun mengalahkan Gunung Everest,
Tapi, kalau di hati hilang rasa kesyukuran,
Manakan hati dan jiwa nak tenang!
Sedangkan ubat penyakit hati, penawarnya terletak di hati jugak..kan?

Hari tu dapat msg dari kawan
"Macam mana nak hilangkan rasa dengki dengan orang yang kita benci?"
Sedangkan kawan aku tu MashaAllah
Dikurniakan satu pakej yg lengkap
Rupa ada.Otak Geliga.Duit pon da sedia ada
Tapi sayang, semua tu xmenjamin hidup yang sempurna
Hati selalu jer 'menderita' disebabkan orang yg dibenci tu
Maybe this is the meaning of one of the message from that vid.
The happiest people don't have the best of everything, they just make the best of everything..
Betul apa.
When we start to appreciate every single thing that we have in life.
We stop to feel envy to others. And when that feeling is no more in our heart,
The calmness in your heart and soul, will you find.
So, no hate feeling-no hard feeling and no heart feeling.
inshaAllah, life will get better..
Cakap jugak dengan dia.
"Cuba ko bayangkan, betapa seronoknya dia bila dia tahu ko dengki dengan apa yang dia ada. Sebabnya, hasrat hati dia untuk buat ko sakit hati tu berjaya ler.Sudahnya, hati ko yang lagi sakit!"
Bagi aku, dari layan perasaan tu, baik kita fokus kat benda-benda berfaedah..study er.boleh gak buat naik pointer, dari fikir benda-benda macam tu, buat tambah dosa lagi ada! naudhubillah..

Teringat pernah belajar tentang Qanaah
Merasa puas dengan rezeki yg Allah kurniakan.Redha dengan kehendak-Nya
SETELAH! kita berusaha dengan SESUNGGUHNYA
Bukan xusaha atau hangat-hangat tahi ayam, bila hasil kerja atau result exam teruk,
sesedap rasa jer kita cakap "Xpe,dah takdir aku untuk jadi macam ni"
Owh..tidak2! tu da salah konsep. Konsep pemalas namanya tuh (=_=")

Akhir kata:
“Tidaklah kekayaan itu dengan banyak harta, tetapi sesungguhnya kekayaan itu ialah kekayaan jiwa.” ( Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)



Would He?

video

It makes me thinking
If Prophet s.a.w is here with me
Come to see how my 'performance' as a Muslim
and how I conduct myself as a true believer
Would he smile?
Would he s.a.w be proud of me?
I don't think so.
Looking at the mirror
See the reflection of myself
Still, there's a lot of stains
need to be cleaned off
I am not ready to meet you Ya Rasulullah
And I pray that till the time
Allah will give me chances and time to get prepare
To be ready
So that, when you-my beloved Prophet s.a.w
not only smile,
but proud to have me as one of your khair-al-ummah
when you see me
on 'that' day


*Full song and Malay translation- click here


Computer and You

C.O.M.P.U.T.E.R
Even it has the clearest screen,
the lightest weight
The thinnest monitor
It is still the useless computer ever
without the best software.
It is just the same with the
H.U.M.A.N
Even you are the strongest man alive,
Being blessed with the power and wealth
And having the prettiest face in the world
But all of these are nothing
if you are not instill the right software in your soul
AL-QUR'AN
the best software ever.
If the computer need the anti-virus to protect itself
Download your eeman as the anti-Shayateen
Like computer, if it hang during the installation,
people will keep trying until the installation is perfect
Similar with the eman,
Sometimes, we might feel a lil bit 'hang'
the installation of eman are slowing,
sometimes it may stop at certain point
But, the key to gain the better faith is not leaving the process
But finding out the source of problem and overcome it
Then, continue to download it again
and again..

"Verily Allah does not look to your faces and your wealth but He
looks to your heart and to your deeds." [sahih muslim]

Inspired by:
Ust. Hasrizal Abdul Jamil
3rd Ramadhan 1432 hijr
Mosque of Bukit Indah







1 Message Received



    • online x ni?
  • Me
    • yup2!=)
  • Nad
    • bz je manjang..
    • haha
  • Me
    • mne ada..
    • da cuti da nie..huhu
  • Nad
    • nga wat pe?
    • ko kat mane?
  • Me
    • chat ngan ko ler..huhu
    • ko ape cter?
    • ok x?
  • Nad
    • cmtu je la.. huhu
    • okay je..
    • alhamdulillah, single sudah..
    • hehe
  • Me
    • O..key
    • bler ko break?knp weh?
  • Nad
    • smlm yg betul2 punye..
    • sepatutnye dah byk hari
    • tp die xnak putus
    • huhu
    • reason ko mintak ptus?
  • Nad
    • aku da xsyg die..
    • aku takot aku terus tipu die..
    • ak rsa ko buat bnda yg btul nad
    • 1-sbab ko sndiri yg lebih fham prasaan ko sendiri, so kalau xsyg, xadil utk dia n utk ko skali kalu korg still couple
    • 2- couple kn disallowed in Islam, so breaking up with him cam one step 4ward utk ko jd better person than b4=)
    • inshaAllah weh, Quran pn ckp yg pmpuan baik utk laki yg baik, dan ko memg baik nad, inshaAllah ko akn jmpa sum1 yg baik utk ko..imam Muda ko sendiri=D
  • Nad
    • :)benda 2 yg sedg bermain difikiran aku skrg..
    • wanita yg baik utk lelaki yg baik..
    • semua prmpuan nak suami yg baik..
    • aku pun..
  • Me
    • ^_^ak pon!
    • =p
    • aminn
    • so, aku kene berubah kpd yg baik klu nak yg terbaik.. :))
  • Me
    • btul2! sma lar kita
  • Nad
    • tp klu jodoh aku tetap ngan die, aku terima je..
  • Nad
    • dah ketentuan Allah..
    • huhu
  • Me
    • Allah knows best kn what is the Best 4 us..kita xtawu
    • mgkin kalu itu jdoh ko, mngkin time2 dia pn da brubah jd lg baik dari skarg?imam utk ko? sp tawu kan..
  • Nad
    • erm, a'ah..
    • ntah la, skrg blum terbuka pintu hati utk terima die balik.. mungkin nant2.. huhu
  • Me
    • xper maa..yg penting ko bwat bnda yg baik..utk ko N dia.
  • Nad
    • tp die mcm xleh terima.. huhu
  • Me
    • dia ad cakap paper er?
    • kadg2 die msj aku
    • pastu tulis, "nad....... nad.......":(
    • takot aku weh

  • Me
    • hesh..aku pn takut.
  • Nad
    • aku ni ha.. lg takot
  • Me
    • xpe weh..ko jgn lyn msg dia
    • biar dia thu yg ko serius
    • bg dia msa
    • ko jgn pk sgt.
    • and..move on!
    • ko da bwat decision, jgn tgk blakg da..
    • ko kna KUAT! =)
  • Nad
    • tu la.. huhu
    • aku kene kuatkan diri aku.. kene buat2 bz..
  • Me
    • btoi2
    • bca lar artikl2 yg bule bg ko smangat
    • jgn lyn sgt lgu2 sedih tu
    • xseswai lar..
    • haha
  • Nad
    • tu la, aku nga bace mcm2 artikel, kata2 semangat.. hehe
  • Me
    • owh.bguih.^_^
    • dunt 4get, pray HARD as well..mintak Allah tetapkan hati ko dgn bnda yg btul
  • Nad
    • doa yg boleh dipraktikkan?
  • Me
    • ak pn xtahu specific doa
    • tp kan ad dua' yg nabi slalu bca
    • yg psl tetapkan hatiku ke arah bnda yg baik dan jika ia bukan bnda yg baik, jauhkan lar hati aku terhdapnya..somthg cam 2 lar..
    • atau ko bca jer doa2 atau ckp dlm bhasa mlayu pn takper
    • yg pentg kita ikhlas=))
  • Nad
    • okay.. hehe
    • hehe..
    • thanx sudi dgr cite aku yg ntah pape nih..
  • Me
    • no biggy~
    • ak bwat ap yg ak mampu jer
*seriously,itu jer yg aku mampu.mngkin bukan da best advice tp ak ckp brdasarkan point of view aku yg xseberapa nie. ** Kita selalu nak jodoh yg terbaik, yg mampu bimbing kita, jadi imam untuk kita dll..Tp kita selalu lupa berusaha untuk jd yg terbaik
***Perempuan yang baik utk lelaki yg baik.
[Surah An-Nur, ayat 26] Jadi yg baik, dan Allah akan sediakan pasangan yg terbaik untuk kita. inshaAllah

EnjOY Ur TiMe

Watching television it’s not a big thing..
But if U started to obsess with it and find Urself spending all day long in front of that 'one-eye-box' or even worse, U postpone Ur prayer so that U can watch the whole shows..
Yes, U should be worried..
And if U like to listen to the radio, music- I think it is still fine
But again, if u find Urself stuck to the music and Ur day would not be perfect without tuning the radio, U sing the song more U recite the Qur'an
then U've got a problem dude..

Why-Why-Why-Why-Why-Why-Why???

Here's the reason

Say: If your fathers, your sons, your brothers, your wives, your kindred, the wealth that you have gained, the commerce in which you fear a decline, and the dwellings in which you delight ... are dearer to you than Allah and His Messenger, and striving hard and fighting in His Cause , then wait until Allah brings about His Decision (torment). And Allah guides not the people who are Al-Fasiqun (the rebellious, disobedient to Allah).

I am not an expert in explaining the ‘ayah’ of Qur’an, but at least from this verse, we know that Allah s.w.t hates those who put other things on top over HIM and His Messenger, Prophet Muhammad s.a.w. Especially for those whose on purpose leave all the Allah’s commands just only for the worldly matters. Naudhubillah

Logically, if U put more priority on watching television and due to afraid of missing the important parts in the shows, U take ablution faster and start to pray like a sprinter in the middle of Olympic race, how can U gain the khushu’ while in praying?

Sometimes we rather to try our best to wake up at 2-3 a.m just to watch tv-football for example? But when it comes to tahajjud prayer, it seems like there’s a big stone over our body causing us hard to be awake and perform the night prayer..Sounds familiar? I used to be in that situation too. *sigh*

Maybe we can ask questions to ourselves..

What is our priority now? worldly satisfaction or Allah's pleasure?

What is our aim in life? success in world life or success in both dunya wa akhirah

Is it enough to pray five times daily, but never try to do any other deeds to enhance our Eman?

When we are being asked by Allah s.w.t about how we spent our time in our life time, can we answer it proudly or in shamefully?

Don't get me wrong, I am not forbidding U from doing all the stuff that U like, but I really really want U to remember that do not put those things over Allah and Rasul s.a.w

When it comes to prayer, perform it sincerely and of course, ON TIME! =D

Put Al-Qur'an as Ur music MOST of da time and 'Sing' it regularly..

Use Ur time well..Its too precious to let it go just like that

U still can have fun in Ur life without putting Islam behind ur back

Because we wanna be A FULL TIME MUSLIM

So, breath-walk-eat-and enjoy Ur time like a real Muslim!

InshaAllah, U may find the peace in Ur heart and Ur day will not be wasted anymore ^_^


Proud To be Muslims





when people said that Muslim's women do not know
how to dress up
or what they so called dress-to-kill,
they are totally wrong.
If U see us wearing XXL shirts with large scarf covering our hair,
it doesn't mean that we are living in the cave-
do not know how to wear jeans,mini skirt and etc.
and it's not like
We don't wear hijab because we don't know how to show off my figure
We still have our body,
We're just not letting everyone see it
And don't feel sorry for us
No one force us to do so and please take note,
we are proud of what we are wearing right now!
our hijab, abaya(robes), or even our niqab
it's symbolize our beautiful way of life..
When we rejecting intermingle between guys and girls-couples
it is not because we are anti-social,
or
when we refuse to do physical contact with guys
(holding hands, hugging etc..)
We have our own solid reason of doing that..
it is because we are protecting of ourselves..
from whom?
the devil of course!;)
We are not that cheap
We don't simply give the 'unauthorized' people especially
guys to see more than they only need to see
and of course, as a woman
we do not want anyone other than our husband
to touch us even for an inch!!
Again, we are not cheap.
We are not like those cheap things that people can touch easily
and throw away when they feel like want to do that
we deserve more than that
and
for your information,
We-Muslim's women are precious
our body are sacred and
we are far more precious than diamond and pearl
But..
the ultimate reason for every single of our action is
to please our Rabb, Allah s.w.t
He taught us in Qur'an on how to behave,
what is the muslims dress code
and that actually make us different from non-muslims
and we are proud to fulfill His commandment
to strive for His jannah!
inshaAllah..
sO my sisters in Islam,
please take care of yourself
cover your aurah
fulfill your obligation in Islam
After all, we are Muslims
aren't U??
this world, is nothing
being praised from people is meaningless
couples-mini skirt-clubbing-5 inch make up
these things won't save U in grave
won't defend U when Munkar and Nankir come to interview us later
But, our deeds- good deeds is the one that is counted
and not to forget, oUr beloved Prophet
Rasulullah s.a.w will be our savior in Mashar
So, during that time, how'd you expect Prophet s.a.w to recognize us
if we are not following his teachings and not
behaving like Muslims now??
w.A.k.e. U.p and be r.E.a.L.i.s.t.I.c now
it is true that
tomorrow never die
we are still young, enjoy this life
and we can repent when we turn to 30s-40s..
But sisters,
nobody knows
nobody can give 100% guarantee
that whether
tomorrow,
we are still breathing in this world or
lying in the grave...
















Menegur-Ditegur-Tertegur

'sorang xpakai tdung,sorang lagi pakai tudung tapi lengan pendek!'

terpana-terkejut-termalu-termarah dan mcm2 ter lagi yg kami rasa..
klau diikutkan hati, mahu saja kami menjawab. balas sedas dua. baru pakcik tahu langit tinggi atau rendah! bila diceritakan kpd mak dan ayah, bukan smpati yg diberi tapi ketawa yg xsudah2.hmm..makin panas hati neyh ;) bila kisah ini dikhabarkan kepada nenek di kampung, dengan xbersalahnya mek cakap 'itu tandanya dia sayangkan kakak' what?? suhu hati tiba2 turun dari 100 degree ke 0 degree! nk tergelak terbahak-bahak bila mek ckap camtu..syg apanya mek..itu perli tahap maksimum ar..yg pakcik tu nak sibuk sangat kitorang punya pakaian tu knp? tahu lar anak2 dia tu stok budak2 baik..tapi pendapat dan kata2 tu kitorang pendamkan jer..huhu

Rasanya hampir 4-5 tahun juga peristiwa kena sembur tu berlaku..dan akhirnya, baru sekarang saya faham maksud sayang yang dmaksudkan mek.hmm.yup!bila melihat keadaan mungkar yang berlaku di depan mata,apa lagi kalau melibatkan orang2 yg kita kenal+ sayang, hati dipaut dengan rasa sedih. mahu diluahkan, takut mereka terasa atau menjauhkan diri. kalau di diamkan, rasa bersalah dan salah melekat di hati sebab membiarkan mereka 'hanyut'..

Saranan Nabi s.a.w, tegurlah dengan hikmah..namun, terdetik persoalan di hati, hikmah yg mcm mana yer?kata seorang sahabat, cara teguran kita mestilah sesuai dengan keadaan ataupun personaliti seseorang itu. betul jugak. katakanlah kita nak menegur mat rock, kalau kita pergi terus dekat dia dan buka ayat2 Qur'an, mahu lari lintang-pukang mamat tu..huhu. Lagipun, semua orang kan berbeza. jadi tahap penerimaan seseorang juga berlainan.

Pernah juga seorang kawan mengadu dia diperli oleh sekelompok sisters bertudung labuh hanya kerana selendang yg dipakainya singkat. Di sini, saya bukan nk menyalahkan teguran sisters tersebut. Teguran mereka, ada benarnya. Tapi mungkin cara sisters tersebut menegur/memerli amatlah kurang sesuai. Sudahnya, kata-kata tersebut bukan sahaja tidak meninggalkan kesan positif kepada kawan saya, tetapi perkara sebaliknya berlaku bila dia mula mendapat persepsi negatif terhadap golongan tersebut. :(

Sememangnya, xsalah untuk menegur. Kan dah memang sifat semula jadi manusia yg mudah lupa, alpa dan leka terutama kalau disibukkan dengan urusan duniawi. Cuma teguran yg diberi harus kena pada masa dan tempatnya, susunan kata dan nada suara harus diambil kira agar teguran yg diberi xkan disalah erti sebagai sindiran..Takut2 nanti apa yg cuba disampaikan di salah fahami..Jadi, disini saya ingin berkongsi sedikit panduan menegur yg diperoleh dari blog yg saya baca. Moga membantu..
  1. tidak merendahkan ego orang yang ditegur
  2. mencari waktu yang tepat
  3. memahami kedudukan orang yang ditegur
  4. Penegur juga harus bijak mengawal emosi agar kata-kata yg dikeluarkan tidak keterlaluan
Saling tegur-menegur terutamanya dalam perkara yang berkaitan dengan peningkatan diri dan iman amatlah digalakkan. Dalam surah Al-Asr pun Allah ada pesan:
Demi Masa!
Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -
Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar

Kepada yg ditegur, ambillah teguran positif sebagai satu cara untuk membaiki diri. Cuba amalkan sikap mengambil teguran tanpa melihat siapa yang menegur. Maksudnya, walaupun penegur itu datang dari seburuk-buruk manusia pn, tp kalau apa yg dikatakannya itu adalah benar, xsalah kalau kita ambil kata-kata mereka sebagai satu nasihat. Tanpa teguran yg membina, xmustahil diri akan berada di takuk yg lama, terperangkap di dalam tempurung..

Dan ribuan terima kasih diucapkan kepada mereka2 yg menegur saya seikhlas hati, sama ada secara langsung atau x..Walaupun lambat untuk saya berubah, tapi percayalah yang saya sedang cuba untuk menghadam semua teguran yg diberi.. Teruskan menegur saya, dan inshaAllah saya akn lapangkan dada menerima segala nasihat yg diberi.. Bak kata nenek saya, kalau ada yg menegur,itukan tandanya sayang..=))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...