Especially for Me, but it is also for U

Filling my free time, I have read many entries from the bloggers..Then, I found one that caught my attention..Here it is~

The worst of sayings is blabbering.

Be aware of blabbering, for whose talk is abundant, his sins are abundant as well.

Be aware of the tongue, for it is an arrow that might astray.

Hold on the silence, for the least good thing it can do is give safety.

Hear and you will learn, and be silent and you will be safe.

Treasure your tongue, like you do with your gold and papers.

Lessen the talk and you are safe from the blame.

Do not say what you do not know, but do not say everything you know.

Who has the sweet tongue shall have brothers in abundant.

The wise man is he who tied his tongue except for the mention of Allah.

*This is taken by the blogger from the book of '2500 Adages of Imam Ali'
**Hope U & I can take this as a reminder and as a note 2gether...^_^

PTPTN- Step By Step

Alhamdulillah…one problem is solved. Thanks to my dad, friends and also ‘akak PTPTN’ which are very helpful. My 1st step to apply loan is quite ‘challenging’ and my patience has been tested since I could not even register! Then I’ve got problem with my form when some of the details are not appeared..haha

But, again, Alhamdulillah. Finally I manage to settle all the things up. What can I do now is just waiting for the result whether it is accepted or rejected. And I hope I filled the form without doing any mistakes since I heard from my friend that the PTPTN is quite strict..Hmm..

PTPTN - Kesabaran Diuji


Hmm..resah,gelisah,susah!xtawu apa yg slh..tp dari tadi xdapat2 nk dftar untuk mohon PTPTN. nk daftar utk pendaftaran kali pertama 2 pun xbule. Nak kata slh isi, xmgkin..Da berkali2 padam-isi-padam-isi.Haila..lg brape hari jer lg nie nk ke Gombak.Ingtkan nk selesaikan smua ni cpt..fuh! memg kne bnyak brsabar.. Xkkan ar da nk tensen. Belum dftar Gombak lg..patutnye simpan stress 2 waktu blaja nanti..(^_^)

**really need sum1 2 help me :p

BukU oh BuKu

Hmm..sbab da boring sgt dudk kt rumah sengsorg ni, dan da kering idea utk menulis sumthng, terdetik ler hati dan jari ini utk brkongsi ngn korng psl bku2 yg mnjadi plihan aku utk mngisi hari2 yg mndatg ini..hehe
Life is an Open Secret nie best bngat! Setiap short stories dlm buku ni memberikan kte inspirasi dan motivasi. Yg plg best, bku nie membwtkan kte lebih mndekati dan memhami Al-Quran sbab Sis Zabrina bnyk selitkan ayt2 Al-Quran dlm nie..antara tga buah bku nie,scara peribadi, yg plg aku ske Life is an Open Secret: Think About It..sbab die?? no specific reason.mgkin lbih dkat ngn hati kot.hakha..tp yg lain pon best gak.sbab2 xpernah miss beli bku nie..

Next, author yg bg aku tersgt ler pndai dlm membuat adunan adalah the very the one, Hlovate! Adunan yg ak mksudkan bkn ler adunan utk membwt kek mahupun lempeng tp cara Hlovate sndiri yg bjak dlm mnyelitkan unsur2 nasihat dsebalik kisah2 duniawi.. Novel ni agk unik ar, sbab novel2 Hlovate bkan nyer terglong kategori novel Islamik, tp unsur2 Islamik bnyk diselitkan dlm nie..nk terngkan ngn lebih lnjut, xreti lak..Tp xrugi kalu korg try bce.. And please dont judge this books by its titles.. Diz books are not only bout luv story or cheesy parts, but its more than that. Besides, there are more than what meet the eyes rite??
Kdg2, kalu otak nie trase nk berfikir, artikel2 Harun Yahya is my choice. This author is really a deep thinker + his understanding bout Islam is brilliant! Kt website dia, bnyk artikel2 yg akn bwt kter berfikir. cthnyer mcm Creation in Animals, Miracles of Men.... Besides that, Harun Yahya pon ade gak sentuh moral values cam dlam artikel Moral Values in Islam.. kalu korg berminat nk bce artikel2, log on to this website http://www.harunyahya.com/

Lastly, jgn xcayer, komik Detektif Conan pon tersenarai gak..huhu.Memg ler komik ni komik. Meaning xde ape2 pngisian yg bule kte aplikasikan dlm hdup. Tapi, komik ni pon leh wat kter pk gak per.. Sp killer die, caner die bule bwat prangkap+plan and so on.. Die xder lar kosong cam sestngh komik lain..hehe


P/s: Don't judge a book by its Cover...!!

Disebalik KELANTAN vS N9




Rata-rata rmai yg da sedia maklum yg 1 MALAYSIA ni gempar dengan Piala Malaysia. Slaluny xambik kesa pon bnde2 macam nie..Tp kali ni suasane dia agak lain macam sikit. Mgkin sebab Klantan sendiri da lama xmsok final. 39 years rite??Di sebalik sume nie, pelbagai rgam dan cerita yg berlaku. Semangat assabiah da trase sgt3! even perang dingin antara family dgn jiran sebelah pon da meletus disebabkan rumah seblah ni org nogori!.. hihi Mak yg slame ni xpenah nk ambik tawu pon psl sukan2 nie tetbe jer smangat nk dnga brite sukan. Sebabnye, nk dnga cter psl team Klantan ar..hesh! Pakcik yg jrg2 dtg kL pon bule smangat ikot rombongan bas klantan nk join skaki kt Bukit Jalil..smangat2.. tp yg xbest nyer, bler ayh kne bertugas mlm2. dari pg smpai ar tgh2 mlam.. disebabkan bola jgak..yg merisaukan, kesihatan ayh yg xbrape nk stabil lg.hmm
Mungkin kalu nk dilihat dari sudut +ve, match2 yg cenggini dpt mengeratkn silaturrahim.. nk2 kalu mnyokong pasukan yg same. sgale prasaan gmbira, debar, gerun akn dkongsi brsama. ade gak famili yg plan same2 nk tgk match kt tv.. bgus ar 2. kdg2, disebabkan masa yg limited, keje yg bnyk, nk jmpe satu famili pon susa walaupun dudk satu bumbung. at least kalu ade match cmni, satu famili bule brkumpul.. xyah nk kluarkan duit bnyk2.. tp kalu famili yg xtgk bola, 2 lain cter ar..huu~
Cuma, bnde nie akan jd tersgt xbest kalu ada yg terlalu fanatik ngan bola smpai da xpk logik akal.. 2yg bule tmbul isu gdoh ar, bling botol, mercun... pas2, lagi xbest kalau bola nie yg menurut kata seorg sahabat sy, bule Buat Orang Lupa Allah! (B.O.L.A) bhaye tuh! tp xmustahil..ade jer org yg sggup nk melewatkan solat sbab xnk miss stiap detik match 2..kalu bule, mata pon xnk berkelip!tkot terlepas goal xpon grakan cntik! patot ar, ade org pnh ckap, disebabkan nk tgk sgt sbijik bola2 berguling kt pdg, bnyk perkara lain yg tergolek tertnggal kt blakang! lg teruk kalu ade yg smpai tertggl solat...haila..
Teringt jgak zmn skola dolu2, (bajet cm da lme jer) pnh gak jd die-hard-fan Chelsea. snggup bngun tgh2 pg smate2 nk tgk match wlaupun esk skola! dan teringt gak mcm mane remuknyer hati ble Chelsea klah wak2 Champions League taun lps ngn mU.klh pnalti lak tuh! sedih waktu2 memg trase.. kena lak dgn pakcik2 yg bnyk usik mngejek! sakit beb.. memg xsentuh paper pon satu ari2.. brite kt tv pon xnk dnga. Tp skarg bler terpk blik, alangkah bgusnyer kalu bngun pg 2 dimanfaaatkan utk bwt solat sunat.. xpon study.rugi sgt2. ini lar yg jd kalu terlampau taksub dgn bola atau pon yg sewaktu dgnnye..
Mungkin xsalah kalu kte nk tgk bola skadar utk berehat sketika dari kesibukn harian.. tp korng agk2 ar..jgn smpai hdup utk bola lak! Urm..And my very last word, xkesa lar korg ni pnyokong n9 er, klantan er xpon mane2 argh..jgn biarkan prasaan taksub 2 membwtkan korg terlupa yg kte ni hdup satu Malaysia.. berpijak di bumi Allah yg same.. xkan ar sbab 2 pon nk gdoh kan... (*_*)

Kita & Ujian

‘’Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa, dan buah-buahan. Dan sampaikanlah kabar gembira kepada orang-orang yang sabar ‘’
(Al-Baqarah;155)

Setiap manusia pasti diturunkan ujian dr Allah. Da jelas lg bersuluh kat ayt nie Allah ckp PASTI! Xde yg berkecuali.. Saat terbce ayt ini, hati seakan berbisik, bkn aku sorang jer yg dtmpa ujian..rmai lagi saudara2 kite di luar sana turut mngalami ujian. Walaupun berbeza, tapi ianya tetap ujian. Seems like We are in the same boat, but different cabin..

Berat atau tak, bnde 2 d atas tngn kita sendiri. Trpulang lar kt atas diri kite utk cari jln on how 2 survive.Tp caner?? Urm.. Di hujung ayt itu, Allah mention lg bout khabar gembira akan diterima bg org yg saba! See! Allah da 2njukkan jln.. bler kter ditimpa ujian+cabaran, sabar is one of the way 4 us to cope with it..bkn dngan meratap, meraung, mengenang nasib diri dan berputus asa. Ouch! Reality bites huh?terasa lak.. memg xsape pon cakap ujian hidup ni senang. Sesusah mane pon 4mula math, complicated lagi cabaran dunia nie. Tp ingat, kte ade tmpat mngadu.. Yg MAHA MENDENGAR.. Yg MAHA MEMERHATI.. Kdg2 kita lupa akan DIA.. Tp DIA xpernah melupakan kta.. dan DIA juge MAHA MENGASIHI.. sbab itu, walaupun bnyk kesalahn dn dosa yg kita lakukan, DIA masih menolong kita, masih mengabulkan doa kita dan masih membantu kita mengharungi caBaran hidup. Kita ade DIA.. Kite ade Allah! Subhanallah..

Ya Allah, teguhkanlah hati ini di jlnMU..
Sesungguhnya, hati ini sentiasa berbolak-balik,

Iman ini kdg2 lemah dlm mnghadapi nafsu dunia,

Seringkali alpa dan leka,
Ya Allah, ku mohon agar diri ini tidak akan lupa kpd Mu
disaat susah dan senang

Moga diri ini akan sentiasa sujud pd mu..
Amin…

P/s: Live Well or Live Hell, we choose

Read N ThinK

Your Presence is a Gift to the world,
U're UNIQUE and one of a kind,
Ur life can be what U want it to be-
Take it one day at a time

Count ur BLESSINGS,not ur TROUBLES,
And U will make it through what comes along,
Within U're so many answers-
Understand, have courage and be strong

Don't put limits on urself,
Ur DREAMS are waiting to be REALIZED,
Don't leave ur important decisions to chance,
Reach for ur PEAK,ur GOAL, and ur PRIZE

Nothing wastes more energy than WORRYING,
The longer the problem is carried, the heavier it gets,
Don't take things too seriously-
Live a life of serenity, not a life of regrets


Remember that a Little love goes a LONG WAY,
Remember that a lot goes 4EVER,
Remember that a Friendship is a WISE investment-
Life's Treasure are people 2GETHER

Hav Health and Hope and Happiness,
Take time 2 pray,
And don't ever 4get 4 even a day...
How very special U are!

Utk kOrang yg sgt Dirindui....!








Assalamualaikum.. ntah knape, mlm ni trase rindu sgt dgn k0rg..kwn2 lame kt skola. Kwn2 yg bnyk mempngaruhi diri ini. Korg ler kwn yg bnyk mendwasakn aku walaupn x mematngkan aku.huhu! xtawu knp,tetibe jer sume memori xkesa ler pahit,kelat, manis, masin, masam sume dtg msuk kt dlm kpale.ha, pas2 mle lar tyangan video kisah2 lalu brmain kt minda ney..cehh. Tringat time 1st 2 waktu form2 dulu, waktu 2 lar aku mnemui titik prubhan dari sorg bdak yg naΓ―f yg jln pon tnduk bwh sbab tkot dgn bdk2 senior (konon bg respek ler 2) smpai ler da brubah jd bdak yg ponteng class! Ingt lg time blaja sejarah, pnyer la asyik Sir Arasu mngaja kt dpan, kte kt blakang ngah bz cri jln caner nk lari kluar class. Skali, bler Sir pusing nk 2lis kat white board, kte dgn x mngambil pusing tros lari ikot pintu blakang. Hesh!X baik btol. Itu bru nk cter waktu form2, x msok lg waktu form3 & ke atas. Korg ingt x waktu form3, sbab da terlalu sgt ponteng class KH, kte sme2 mngadap kne pnggil jmpe ckgu Zuraidah. Time2, hati bdak kita ni, msg2 gram jer bler fikirkan classmates yg kaki report nie. Pdahal kte bkannyer ponteng x tentu hala, kte gi library. Study 4 PMR. Tp niat baik kte x sape yg memhami..hakha. Then, disebabkan anti ngan sorg bdak ni gak, kte pon dgn hati yg putih suci innocentnyer mendjalkan meja sorg shabat kte nie.. korg phm2 sndiri lar yer. Xnk mention kt sini. Malu!

At the end of our form3, kte msg2 sedih sbab msg2 plan nk tnggalkan skola. Ade yg nk msok teknik, nk skola kt kg, nk pndah rumah. Kononyer nk bna hdup baru ar..skali kte jmpe lg waktu form 4..of course lar kat skola yg sme. Haila..memg jdoh kte pnjang lagi. Ingatkan, bler da msok menengah atas ni, prangai da matured sikit..skali.hampeh! dari ponteng class, kte start ponteng skola. Slumber jer.agak2 trase mlas nk gi skola, kte smbong jer tdo pas sbuh. Kdg2, kte dgn prasaan x bersalahnye, snggup balik awal sbab pnat nk 2nggu 1.50. kan2? Yg plg best waktu form4 ni gak, time bwt persembahan dikir barat Hari Guru kalu x silap. Kalu peserta lain, ambik mase sminggu bwt preparation, tp kita x smpai 24 jam! Dgn lirik pon kte reka. Habis sgale istilah m3, +m3, akaun, fizik dan nme2 ckgu yg ngaja kte adunkan mnjadi lirik dikir barat. Gye persembhan xyah ckp ar. Steps bertrabor! Ye lar.. kte kan practice xsampai 24 jam. Ptg 2 pon kte practice curi2 waktu 2syen. Nasib baik lar majoriti kwn2 kte 2syen yg sme.hmpir smua kan? Mcm da ditakdirkan lak. Bab bju pon xyah ckp. Kalu group lain, memg bertradisi habis argh! Kte pon tradisi gak. Gne jer kain batik mak2. Cme kte sarong dgn sluar trek & t-shirt jer ar..hehe.

Bler msok form5,msg2 da start serious. Sume da berangan nk smbong blaja kt overseas. Sume pakat nk merasa hantar salam perantauan kt paper. Alhamdulillah, ade gak yg brjaye gi overseas. Yg plg best, bler da ade di antara kte yg mrancang nk bukak company sendiri dan nk hire pkerja di klngan bdak2 class kite gak. InsyaAllah..moga termakbul. Walaupun prangai ponteng class+skola xdpt nk dibendung 100%, tp at least dpt dikwl. Kalu trase mls nk gi skola, kt rumah kte pulun study gak. Kdg2, smangat nk dtg skola ni brtmbh sbab nk tanyer bnyk soklan kat ckgu2. Duit pon bnyak habis ke arah nk beli bku2 latihan. Study group pon bnyak kali gak kte bwt walaupun study nyer hanye utk stengah jam yg pertama. Sbab,scare automatiknyer ia kmudian akan brtuka mnjdi gossip group dgn membka hkayat kisah2 org sekeliling.bkn lg kisah tok janggot mahupun linear equation!huhu

Tapi, 2 sume dulu.ape yg dituliskan kt sini x sampai sparoh pon drpd kisah hidup kite kat skola. Itu x campur lg knangan kt 2syen.Xpon pnat lelah kte time berniage jual burger kt skola dan plan kte nk hdup kt rumah org tua.dan jge kisah gdoh dgn Mr Jongos..hah! X cmpor lgi kisah2 peribadi yg tersuka kt org2 lar, termnat kt org ni ar,terchenta kt si dia ar. Smpaikn mcm2 prkara yg xmatang kte bwt.korang ar..cek x terlibat.huu~

Bler dikenangkan perkara2 lme,memg sgt sronok! Time 2 memg xpk pon 2juan hdup.just pk nk enjoy our life to da max! Tp, pngalaman yg ditmba sjak memulakan kehidupan kt sini bnyak mengaja yg hidup kte bkan stakat nk hepy2. Kte dilahirkan dgn tnggungjwab sbagai hmba Allah. Kt sini jgak mnydarkan aku yg prinsip Undang2 Dicipta Utk Dilanggar jge memg xrelevan.buleh hancur dunia kalu sume pegang prinsip cenggitu! Mcm yg disebutkan td, pngalaman waktu skola mendewasakn diri, tp pngalaman slepas skolah ler yg mematangkan diri. Kepada sahabat2 lme, smoge kte sme2 berusaha kuat dlm mngejar bkan shj cita2, tetapi jge keredhaan Allah..Smoge hdup kita brada di landasan yg btol dan smoge kte xlagi sperti bdk skola yg bertndak mngikut emosi tnpe memikirkan kesan2 nyer..Urm, lg satu,isilah diri kite bkn shj dgn ilmu akademik,tp ilmu agama gak. InsyaAllah,aku kt sini akn sntiasa mendoakn yg baik2 jer utk korg..doakn utk aku jgak yer!


{",}

Terdetik di hati ini..knp yer susah untuk org lain menerima perubahan seseorang.
Bkan ker memg perubahan itu satu fasa dlm hidup manusia yg memg akan dlalui
oleh semua org er?cme yg beza, seseorg itu bole jadi brubah ke arah keburukan ataupun ke arah kebaikan. Kalu seseorang tersebut berubah ke arah -ve, mgkin x susa nk pham knp org sekeliling berfikiran -ve terhadap dia. Tp bg individu yg cbe berubah ke arah +ve, cbe utk memperbaiki diri spy hdupnya selaras dengan tuntutan Islam dipandang pelik.dikatakan taksub x tentu psl. Haila..terluka nyer hati kalu yg ckp cam2 adalah org yg kita harap akn bg sokongan 100%! Pedih yg terasa di saat terdengar kata2 tersebut hnya Tuhan sje yg tawu. Tapi, Alhamdulillah.. kate2 Allah dr love letter-Nya amat2 membantu.tersgt2! antarany:
1) Dan Dialah yg Menurunkan Hujan setelah mereka berputus asa dan Menyebarkan Rahmat-Nya.Dan Dialah Maha Pelindung,Maha Terpuji (42;28)
2)Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan (94;5)
Biler bce ayat2 ini,hati terubat.Sungguh! berharaplah pda Allah sebabny xkisah lah ape org nk kata,asalkan Allah tahu niat kita.
Lgpon, kan sepatutny, solat, ibadah, hidup dan mati kita hanya utk Allah yg Dikasihi.. mcm yg tersurat di (6;162)..InsyaAllah. moga Nur di hati xkan hlg lagi, dan moga hati2 mereka akan terbuka..amin...

Sekadar Pandangan


Assalamualaikum kpd yg membce!
Alhamdulillah, hampir 2 minggu kte brpuase.
dan lebih kurang lg 2 minggu kte nk mnyambot Aidilfitri.Tp,agak
sedih+keciwa jgak ler hati ni bler KEBANYAKAN muslimin dan muslimat di MALAYSIA ni lbih menghargai AidilFitri berbanding Ramadhan sendiri. Dekat shopping mall sana sini da psg lgu rayer.aik?? knpe yer? puase bru nk start. Xtawu lar pendapat org lain, tp bg sy suasana sbegitu x keterlaluan boleh dikatakan sperti x menghormati bulan Ramadhan. Xtahu er mereka yg Ramadhan itu bulan yg penuh BARAKAH? jge bulan KARNIVAL IBADAH yg mane pahala smbhyang sunat same sperti smbhyang fardhu yg mane jge phala 1 solat fardhu itu sendiri bersamaan 70 solat fardhu.atau untuk lebih jelas equation die
Pahala solat sunat=Pahala 1 solat Fardhu=70 solat fardhu..
Itu kalau psl solat sunat,xcampur lg amalan ringan sperti sahur.bngun sahur pon dpt phale taw.. MasyaAllah...bgitu sng kite nk kaut phala utk dibwt bkalan..Tp syg seribu kali syg,msyrakat di sini lebih mementingkan raya berbanding puasa.kdg2, niat bulan puase pon da lari.utk kurus cthnye.xpon sbg bulan yg utk kaut sberapa keuntungan duniawi.. Naudhubillah.. Kalu di Mekah, msyarakat di sana sgt sedih dan hati mereka tersngt berat utk melepaskan Ramadhan. Terdetik jge di hati ini.knp masyarakat kita x sebegitu?kata negara Islam..Tp bln Istimewa yg teramat ni pon xleh nk respek,xleh nk hargai.Malah, mereka sperti x saba2 nk 'memerdekakan' diri dari Bulan Rahmat ini..knp?sronok sgt yer dpt jmpe syaitan,dpt jmpe iblis balik? Astaghfirullah..bkn niat diri ini utk mlepaskan geram, tapi sy tersangat kecewa dgn segelintir masyarakat yg seolah2 xmenghargai bulan ini. Bkn jge nk kata, kte x buleh nk bergembira bila nk smbot raye..X..
Aidilfitri kan satu kmenangan buat kita yg telah berjaya mengawal nafsu spanjang sbulan ni.. Cme,ble kita brade dlm bulan ini, perbanyakkanlah amal ibadah. rjin2 lah lakukan solat sunat dan perbaikilah diri sepanjang sebulan ini sebab sekarang kan Iblis dirantai. Mudah sikit nk pjuk diri utk berubah.rite?? Nanti,kemanisan Aidilfitri 2 lebih dirasai bler mane kite berjaya melawan musuh pertama iaitu NAFSU. btol..xtipu. Peringatan ini juga sy tujukan utk diri sy. Moga kte same2 menjadikan ramadhan ini ramadhan terbaik dan kita dipilih utk merasai mlm lailatul qadr. InsyaAllah.. Barulah raya kite penuh makna..(^0^)

Minal Zulumati Ilan Nuur




Bile sebut psl azam Ramadhan tahun ni, scare peribadinye ia berbeza dgn yg lps2. Kalu zaman muda dolu2, azam puasa mesti nk puasa sebulan penuh sbab nk dpt duit raye.poyo jerk!Pastu dengan bgga dan riak nyer dpt lar berlagak ngn kwn2 er, spupu er yg kite nie dpt puase sbulan penuh. Pdahal byk kali jer bwt2 tertelan air bler mandi.huhu! Bler da msok zaman sekolah menengah, azam 2 cam da advance skit ar.. Ramadhan adalah bulan utk menguruskan badan dan menggemukan poket. Mungkin sbab da ade nafsu utk brgaye,so tringin lar nk kurus sbab nk sarung bju cantik2. Smangat skit bler nk gi braye rmah org.hehe.. Tp bler umur da meningkat, msuk pulak UIA ni, bru lar sy jumpe azam yg sebtol2 nyer. Selain dari nk memperbaikkan puasa kali ni, azam tahun ni gak nk berubah menjadi seseorang yg lebih baik. Bukan shj dari segi luaran, tapi dalaman jugak. Speaking about the inner changes, mngkin da tba msenyer saya berubah utk menjadi a better slave of our Creator, Allah s.w.t. Dalam mse stawun lebih sy blaja kat sini, bkn stakat ilmu akademik yg sy dpt, tp turut disirami dgn ilmu2 agama. Yg mana, ilmu2 tu x pernah sy dpt waktu kat skola. Alhamdulillah…thanks to those who give me the chances to learn the right way of life.Walaupun diri ini msih kekeringan ilmu2 agama, tapi xsalah kalu kita mempraktikkan ape yg kite da dpt.rite?? Kalu x berkarat jer ler ilmu2 tu..
Jadi, di bulan Pose kali nie, lngkah2 awal utk brubah dari kegelapan ke arah keterangan (Minal Zulumati Ilan Nuur) da tersiap.. bju2 dgn 2d0ng size besa pon da beli walaupun xbnyk.tp at least da ade hihi.. Cuma sy berharap sgt hijrah ini nanti akan direstui oleh family. Moge istiqamah dlm hijrah kali ini..amiin.. Mohon doa dari korang yer!

Puasa da nk smpai……!!



Puasa da nk smpai……!! InsyaAllah hari sbtu ni kte smua akan msok blik ke dlm bulan yg penuh barakah. Ramadhan Al-Mubarak. Tapi, sudah brsediakah kite utk memuliakan bulan nie? Ape kita pnyer target dan perancangan? Nk rebut pahala atau skadar brlapar dan dhaga? Dlm Utusan Malaysia smalam, sy ade terbace satu artikel hasil temuramah yg dibuat dgn Ahmad Mustafa Mohd Sidin, Imam Besar Masjid di Shah Alam. Kt situ, sy tertarik dgn stu jwpn beliau mengenai cara utk mencapai tahap puasa paling khas (KHAWASIL KHAWAS). Bagi yg xtahu mcm sy ni, rupany puasa ade 3 tahap.
i. Puasa Org Awam
Sekadar meninggalkan makan,minum dan perkara yg membtalkan puasa.

ii. Puasa Org Khas
Puasa yg cuba mnjaga akhlak dan melakukan perkara2 sunat bg mnambahkan kualiti puasa.

iii. Puasa Paling Khas
Bkn shj menjaga sgala perkara yg membtalkan puasa, tetapi menjauhi sgl perkara yg boleh membtalkan pahala puasa+ hati yg sentiasa brzikir+ anggota bdan yg lain turut sama berpuasa.

Bile bce bnde nie, sy bru sedar yg thap puasa sy ni di thap yg plg rendah! MasyaAllah… Dah 19 tahun, tp puasa cm bdk2! Terfikir gak, slame aku puasa ni, dpat er x pahala? Perut ye lar puasa. Tp hati? Telinga? Mulut? Mata? Jujurny,walaupun brpuasa, tp hati slalu jer brsangke bruk kt org, telinga slalu jer dnga prkara2 yg sia2. Yg susa nk control mulut ar.. slalu jer mngutuk+mngumpat+brcakap bnda yg sia2.. Astaghfirullahalazim.. trok gak aku ney.. Bulan puase pon bwat dose! Sia2 jer..
So, kpd siape2 yg rse diri 2 same dgn diri ini, dan mahu brubah utk naik ke satu tgkat yg lebih baik, ape kate kite jdikan puasa kali ini sbg satu latihan kt diri. Bler lg nk brubah.. jgn 2nggu smpai tua sbab kte nie esok pon xtawu hidup er x. Mula2 memg ar susa. Tp insyaAllah, dgn cara yg btol, diikuti dgn istiqamah dan diiringi doa, kte bole bwat! Jom kite jdikan Ramadhan ini yg lebih baik dari smalam…!

For All of U

When you feel all alone in this world
And there's nobody to count your tears
Just remember, no matter where you are
Allah knows
Allah knows

When you carrying a monster load
And you wonder how far you can go
With every step on that road that you take
Allah knows
Allah knows

CHORUS
No matter what, inside or out
There's one thing of which there's no doubt
Allah knows
Allah knows
And whatever lies in the heavens and the earth
Every star in this whole universe
Allah knows
Allah knows

When you find that special someone
Feel your whole life has barely begun
You can walk on the moon, shout it to everyone
Allah knows
Allah knows

When you gaze with love in your eyes
Catch a glimpse of paradise
And you see your child take the first breath of life
Allah knows
Allah knows

CHORUS

When you lose someone close to your heart
See your whole world fall apart
And you try to go on but it seems so hard
Allah knows
Allah knows

You see we all have a path to choose
Through the valleys and hills we go
With the ups and the downs, never fret never frown
Allah knows
Allah knows




BRIDGE:
Every grain of sand,
In every desert land, He knows.
Every shade of palm,
Every closed hand, He knows.
Every sparkling tear,
On every eyelash, He knows.
Every thought I have,
And every word I share, He knows.
Allah knows

Allah Knows

Slalunya, manusia memg akn down sesgt2 ble problem dtg. Xkesa ar pr0bs ape p0n, sme ade khilangan org tersYg er,result exam tr0k er, best friend yg slame ni seid0p semati snafas tbe2 jd back stabber er ataupun budget lari dan htg keliling pinggang! Sp yg xsakit! Tapi sbnrny,kalu kite fikirkan blik, ape yg jd kan ade sbab dn munasabab di sbaliknyer. Cthny, kalu kte sakit, sbnarny sakit 2 kan pnghapus dosa2 kcil.s0, bler kite sakit,xpayah lar nk trlalu mrungut. Trust our Lord. Sakit 2 mngkin dpt mngurangkan berat bhu kiri kita. Xp0n kalu kte fail exam. Mgkn this is one way utk Allah suro kite bnykkan ibadah & mohon pertolongan dr Dia. Mgkin slame ni kte hnye breusaha tp kte lpe nk brdoa kt Allah, xke s0mb0ng tu..mcm ar kite ni pndai sgt. Ataupun,kalu kite kehilngan org yg sgt kte syg. Mungkin itu jln yg terbaik utk dia dan kita . Katekan lar kalu dia msih hidup, mgkin hidup dia xbhagie. Mgkin jgak kita akn jd org yg akn bwk duka dkt org 2..sp tawu kan? mgkin sbab 2 jgak, Allah tarik dia dr kita.. Only Allah knows... Mgkin jgak utk x membwtkan kte sesat jauh ke simpang dn lari dr siratul mustaqim, Allah 2ronkan ujian ini utk membwtkan kter sedar dn kmbali muhasabah diri..
Even dalam Luv Letter yg Allah bg kt kite pon ade 2lis yg
Say: Nothing shall ever happen to us except what Allah has ordained for us. He is our Lord and in Allah let the believers put their trust.
(At-Taubah:51)

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala dari kebajikan yang diusahakannya dan ia mendapat seksa dan kejahatan yang dikerjakannya
(Al-Baqarah:284)

So, letkan kpercayaan kite dkt Allah. Everything comes with a reason..Bler kite jtuh tersungkur+trduduk+tercmpak ataupun rse sedih sgt2, sentiase ingt yg Allah tahu. Mohonlah kpd-Nya krn hanya Dia lah sebaik2 tmpat prgantungan (^,^)

Utk yg berGelar PesaKit

Muhasabah Cinta
Album :
Munsyid : EdCoustic
http://liriknasyid.com

Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Reff. :
Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

Allah yg Menentukan...

Assalamualaikum…Hari nie sy nk brkongsi skit psl isu yg memg serius skarng ni. H1N1. Waktu mule2 dgr psl H1N1 ni, bnde yg prtama skali trlintas,
• “Argh, bnde ni xkan kne kt Malaysia pnyer”.
Lps tu, ble da ade khabar angin yg kt Malaysia ni da ade suspek. Akalku pon brbisik
• “ Malaysia kn bersih, xkan ade yg +ve pnye argh”
Kwang kwang kwang….! Sy silap lg. Stiap ari kat paper msti ade cter psl pningkatan org yg +ve, skolah kne tutp, rmai yg kne kuarantin. Tapi! Fikiran ini masih kuat utk brdiri dgn pndirian dir i ini iaitu
• “ xkan kne ar pnyakit ni kt aku”
Hahaha…!memg dsr pemerhati msyarakt yg x bertauliah! Sp lar diri ini utk mnentukan sesuatu bnda! Kalu korng sume tgk statement2 sy kt ats nie, sy seolah2 mltakkan 100% kpercayaan bhwa wabak tersebut xkan kne kt sy mahupun brada brhampiran dgn sy. Kt sni, Allah s.w.t nk 2njok yg kte hnya mampu nk brfikir+mrancang+mengagak akn sesuatu tp ape yg terjadi maupun di bumi.marikh, galaksi bima sakti, atau sng nk ckap di seluruh alam smesta nie, sumerny di ats kehendak-Nya.
Nk dipendekkan cter, apabila tmpat sy blaja skarg (CFS IIUM, NILAI) dikatakan rmai yg kne suspek. Tmbul pulak cter yg kata blngan yg +ve pon mkin mningkat! Astaghfirullahalazim…Hari 2 nk pegi class, rse sngat environment die brbeza! Sna sni org sarung topeng. Sy nie, yg waktu 2 xde topeng, rse mcm xselamat erk. Rse takut ngan angin tbe2 timbul. Kalau lar bule, rse mcm nk than nfs erk dr start kluar dorm smpai lar msok blik. Time 2 lar, trase yg kalu Allah nk jtuhkan wabak2 kt sy, memg tersgt lar bule.. Alhamdulillah..stakat nie sy masih ‘bersih’.
Bila keadaan kt sini da reda, awl mnggu lpas dpt pula brita yg ayah msok hospital. Ya Allah, prasaan tkut time 2 hnya Tuhan jer yg tahu. Ayh kne kuarantin kt hospital sbab ade tnda2 wabak 2. Yg plg membimbngkan bler terfikirkan yg badan ayh memg xbrape kuat. Kondisi bdn ayh yg memg da ade bnyk pnyakit lg lar mnyesakkan kpale dan mngusutkan kpale. Bimbang sgt…! Tapi, Alhamdulillah. Allah masih xturunkan ujian yg berbntuk wabak ni kt dri ini dn keluarga. Even kwn2 pun msih –ve lg meskipon ade jgak yg dkalangan family diorng da ade yg suspek. InsyaAllah..kte letakkan hrapan dn pnjatkan doa kpd Pencipta kita mg kte dijauhkan dari bnda nie..Amin…..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...