Utk kOrang yg sgt Dirindui....!








Assalamualaikum.. ntah knape, mlm ni trase rindu sgt dgn k0rg..kwn2 lame kt skola. Kwn2 yg bnyk mempngaruhi diri ini. Korg ler kwn yg bnyk mendwasakn aku walaupn x mematngkan aku.huhu! xtawu knp,tetibe jer sume memori xkesa ler pahit,kelat, manis, masin, masam sume dtg msuk kt dlm kpale.ha, pas2 mle lar tyangan video kisah2 lalu brmain kt minda ney..cehh. Tringat time 1st 2 waktu form2 dulu, waktu 2 lar aku mnemui titik prubhan dari sorg bdak yg naΓ―f yg jln pon tnduk bwh sbab tkot dgn bdk2 senior (konon bg respek ler 2) smpai ler da brubah jd bdak yg ponteng class! Ingt lg time blaja sejarah, pnyer la asyik Sir Arasu mngaja kt dpan, kte kt blakang ngah bz cri jln caner nk lari kluar class. Skali, bler Sir pusing nk 2lis kat white board, kte dgn x mngambil pusing tros lari ikot pintu blakang. Hesh!X baik btol. Itu bru nk cter waktu form2, x msok lg waktu form3 & ke atas. Korg ingt x waktu form3, sbab da terlalu sgt ponteng class KH, kte sme2 mngadap kne pnggil jmpe ckgu Zuraidah. Time2, hati bdak kita ni, msg2 gram jer bler fikirkan classmates yg kaki report nie. Pdahal kte bkannyer ponteng x tentu hala, kte gi library. Study 4 PMR. Tp niat baik kte x sape yg memhami..hakha. Then, disebabkan anti ngan sorg bdak ni gak, kte pon dgn hati yg putih suci innocentnyer mendjalkan meja sorg shabat kte nie.. korg phm2 sndiri lar yer. Xnk mention kt sini. Malu!

At the end of our form3, kte msg2 sedih sbab msg2 plan nk tnggalkan skola. Ade yg nk msok teknik, nk skola kt kg, nk pndah rumah. Kononyer nk bna hdup baru ar..skali kte jmpe lg waktu form 4..of course lar kat skola yg sme. Haila..memg jdoh kte pnjang lagi. Ingatkan, bler da msok menengah atas ni, prangai da matured sikit..skali.hampeh! dari ponteng class, kte start ponteng skola. Slumber jer.agak2 trase mlas nk gi skola, kte smbong jer tdo pas sbuh. Kdg2, kte dgn prasaan x bersalahnye, snggup balik awal sbab pnat nk 2nggu 1.50. kan2? Yg plg best waktu form4 ni gak, time bwt persembahan dikir barat Hari Guru kalu x silap. Kalu peserta lain, ambik mase sminggu bwt preparation, tp kita x smpai 24 jam! Dgn lirik pon kte reka. Habis sgale istilah m3, +m3, akaun, fizik dan nme2 ckgu yg ngaja kte adunkan mnjadi lirik dikir barat. Gye persembhan xyah ckp ar. Steps bertrabor! Ye lar.. kte kan practice xsampai 24 jam. Ptg 2 pon kte practice curi2 waktu 2syen. Nasib baik lar majoriti kwn2 kte 2syen yg sme.hmpir smua kan? Mcm da ditakdirkan lak. Bab bju pon xyah ckp. Kalu group lain, memg bertradisi habis argh! Kte pon tradisi gak. Gne jer kain batik mak2. Cme kte sarong dgn sluar trek & t-shirt jer ar..hehe.

Bler msok form5,msg2 da start serious. Sume da berangan nk smbong blaja kt overseas. Sume pakat nk merasa hantar salam perantauan kt paper. Alhamdulillah, ade gak yg brjaye gi overseas. Yg plg best, bler da ade di antara kte yg mrancang nk bukak company sendiri dan nk hire pkerja di klngan bdak2 class kite gak. InsyaAllah..moga termakbul. Walaupun prangai ponteng class+skola xdpt nk dibendung 100%, tp at least dpt dikwl. Kalu trase mls nk gi skola, kt rumah kte pulun study gak. Kdg2, smangat nk dtg skola ni brtmbh sbab nk tanyer bnyk soklan kat ckgu2. Duit pon bnyak habis ke arah nk beli bku2 latihan. Study group pon bnyak kali gak kte bwt walaupun study nyer hanye utk stengah jam yg pertama. Sbab,scare automatiknyer ia kmudian akan brtuka mnjdi gossip group dgn membka hkayat kisah2 org sekeliling.bkn lg kisah tok janggot mahupun linear equation!huhu

Tapi, 2 sume dulu.ape yg dituliskan kt sini x sampai sparoh pon drpd kisah hidup kite kat skola. Itu x campur lg knangan kt 2syen.Xpon pnat lelah kte time berniage jual burger kt skola dan plan kte nk hdup kt rumah org tua.dan jge kisah gdoh dgn Mr Jongos..hah! X cmpor lgi kisah2 peribadi yg tersuka kt org2 lar, termnat kt org ni ar,terchenta kt si dia ar. Smpaikn mcm2 prkara yg xmatang kte bwt.korang ar..cek x terlibat.huu~

Bler dikenangkan perkara2 lme,memg sgt sronok! Time 2 memg xpk pon 2juan hdup.just pk nk enjoy our life to da max! Tp, pngalaman yg ditmba sjak memulakan kehidupan kt sini bnyak mengaja yg hidup kte bkan stakat nk hepy2. Kte dilahirkan dgn tnggungjwab sbagai hmba Allah. Kt sini jgak mnydarkan aku yg prinsip Undang2 Dicipta Utk Dilanggar jge memg xrelevan.buleh hancur dunia kalu sume pegang prinsip cenggitu! Mcm yg disebutkan td, pngalaman waktu skola mendewasakn diri, tp pngalaman slepas skolah ler yg mematangkan diri. Kepada sahabat2 lme, smoge kte sme2 berusaha kuat dlm mngejar bkan shj cita2, tetapi jge keredhaan Allah..Smoge hdup kita brada di landasan yg btol dan smoge kte xlagi sperti bdk skola yg bertndak mngikut emosi tnpe memikirkan kesan2 nyer..Urm, lg satu,isilah diri kite bkn shj dgn ilmu akademik,tp ilmu agama gak. InsyaAllah,aku kt sini akn sntiasa mendoakn yg baik2 jer utk korg..doakn utk aku jgak yer!


{",}

Terdetik di hati ini..knp yer susah untuk org lain menerima perubahan seseorang.
Bkan ker memg perubahan itu satu fasa dlm hidup manusia yg memg akan dlalui
oleh semua org er?cme yg beza, seseorg itu bole jadi brubah ke arah keburukan ataupun ke arah kebaikan. Kalu seseorang tersebut berubah ke arah -ve, mgkin x susa nk pham knp org sekeliling berfikiran -ve terhadap dia. Tp bg individu yg cbe berubah ke arah +ve, cbe utk memperbaiki diri spy hdupnya selaras dengan tuntutan Islam dipandang pelik.dikatakan taksub x tentu psl. Haila..terluka nyer hati kalu yg ckp cam2 adalah org yg kita harap akn bg sokongan 100%! Pedih yg terasa di saat terdengar kata2 tersebut hnya Tuhan sje yg tawu. Tapi, Alhamdulillah.. kate2 Allah dr love letter-Nya amat2 membantu.tersgt2! antarany:
1) Dan Dialah yg Menurunkan Hujan setelah mereka berputus asa dan Menyebarkan Rahmat-Nya.Dan Dialah Maha Pelindung,Maha Terpuji (42;28)
2)Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan (94;5)
Biler bce ayat2 ini,hati terubat.Sungguh! berharaplah pda Allah sebabny xkisah lah ape org nk kata,asalkan Allah tahu niat kita.
Lgpon, kan sepatutny, solat, ibadah, hidup dan mati kita hanya utk Allah yg Dikasihi.. mcm yg tersurat di (6;162)..InsyaAllah. moga Nur di hati xkan hlg lagi, dan moga hati2 mereka akan terbuka..amin...

Sekadar Pandangan


Assalamualaikum kpd yg membce!
Alhamdulillah, hampir 2 minggu kte brpuase.
dan lebih kurang lg 2 minggu kte nk mnyambot Aidilfitri.Tp,agak
sedih+keciwa jgak ler hati ni bler KEBANYAKAN muslimin dan muslimat di MALAYSIA ni lbih menghargai AidilFitri berbanding Ramadhan sendiri. Dekat shopping mall sana sini da psg lgu rayer.aik?? knpe yer? puase bru nk start. Xtawu lar pendapat org lain, tp bg sy suasana sbegitu x keterlaluan boleh dikatakan sperti x menghormati bulan Ramadhan. Xtahu er mereka yg Ramadhan itu bulan yg penuh BARAKAH? jge bulan KARNIVAL IBADAH yg mane pahala smbhyang sunat same sperti smbhyang fardhu yg mane jge phala 1 solat fardhu itu sendiri bersamaan 70 solat fardhu.atau untuk lebih jelas equation die
Pahala solat sunat=Pahala 1 solat Fardhu=70 solat fardhu..
Itu kalau psl solat sunat,xcampur lg amalan ringan sperti sahur.bngun sahur pon dpt phale taw.. MasyaAllah...bgitu sng kite nk kaut phala utk dibwt bkalan..Tp syg seribu kali syg,msyrakat di sini lebih mementingkan raya berbanding puasa.kdg2, niat bulan puase pon da lari.utk kurus cthnye.xpon sbg bulan yg utk kaut sberapa keuntungan duniawi.. Naudhubillah.. Kalu di Mekah, msyarakat di sana sgt sedih dan hati mereka tersngt berat utk melepaskan Ramadhan. Terdetik jge di hati ini.knp masyarakat kita x sebegitu?kata negara Islam..Tp bln Istimewa yg teramat ni pon xleh nk respek,xleh nk hargai.Malah, mereka sperti x saba2 nk 'memerdekakan' diri dari Bulan Rahmat ini..knp?sronok sgt yer dpt jmpe syaitan,dpt jmpe iblis balik? Astaghfirullah..bkn niat diri ini utk mlepaskan geram, tapi sy tersangat kecewa dgn segelintir masyarakat yg seolah2 xmenghargai bulan ini. Bkn jge nk kata, kte x buleh nk bergembira bila nk smbot raye..X..
Aidilfitri kan satu kmenangan buat kita yg telah berjaya mengawal nafsu spanjang sbulan ni.. Cme,ble kita brade dlm bulan ini, perbanyakkanlah amal ibadah. rjin2 lah lakukan solat sunat dan perbaikilah diri sepanjang sebulan ini sebab sekarang kan Iblis dirantai. Mudah sikit nk pjuk diri utk berubah.rite?? Nanti,kemanisan Aidilfitri 2 lebih dirasai bler mane kite berjaya melawan musuh pertama iaitu NAFSU. btol..xtipu. Peringatan ini juga sy tujukan utk diri sy. Moga kte same2 menjadikan ramadhan ini ramadhan terbaik dan kita dipilih utk merasai mlm lailatul qadr. InsyaAllah.. Barulah raya kite penuh makna..(^0^)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...